Muncim…retoric

Ştim cu toţii că munca l-a făcut pe om , dar lenea nu i-a făcut nimic rău. Acum, când iarna ne-a cuprins, prin frig şi zloată, apar ca nişte ghiocei, muncitorii de la drumuri, că doar nu ne ajungea poleiul şi încetineala datorată anotimpului.

Nu poate mintea mea să înţeleagă, de aceea vă rog, pe cei care se pricep la aşa ceva, un inginer constructor să mă lămurească, de ce , în fiecare an, când vine iarna încep să se decoperteze bucăţi mari de asfalt, nu pentru a se face cine ştie ce lucrări, ci pentru a se „plomba” străzile. Oare materialele folosite pe temperaturi scăzute sunt făcute să reziste?

Şi uite aşa, rămânem noi, conducătorii auto, ca la dentist, asteptând cuminţi ba la semafor, ba după vreo „şcoală”, ba după harnicii muncitori.

E oare musai să se lucreze doar iarna? Nu este atât de evident că e asfaltul de slabă calitate (doamnele ştiu despre ce vorbesc, e acelaşi asfalt în care intră bunătate de tocuri, vara) pentru că e îngheţat?

Sau, orice eroare făcută e acoperită de zăpada ce va urma şi trece termenul de preluare a lucrării, care, astfel acoperită, pare impecabilă?

Sau poate tocmai prin prisma faptului că trecătorii, de frig, nu se îndura să urmărească îndeaproape lucrările, iar dragii de ei muncitorii- cu toate ca îmi e milă când mă gândesc la frigul pe care-l îndură- pot , din multe puncte de vedere să lucreze în echipă: unul bate cuiul, celalalt îl scoate.

Poate că răspunsul este chiar haios: banii strânşi din diverse impozite, fatale pentru omul de rând au fost mult mai mulţi decât s-au preconizat şi acum statul e nevoit să-i cheltuiască pe ceva…?

Oricum ar fi, mergem înainte şi bulgărele acumulat se rostogoleşte liniştit: şosele nu avem- necesită reparaţii; vin fonduri- ne opintim să refacem şosele; nu le putem repara de tot că doar, la anul, dacă rămân bani „de stricat” , pe ce-i mai dăm, deci, continuăm cu reparări parţiale, că n-au intrat zilele-n sac şi mai avem timp şi la anu’.

https://ancagiurgiu.wordpress.com Textele şi fotografiile de pe acest site pot fi preluate DOAR cu acordul expres al autorului şi cu precizarea OBLIGATORIE a sursei! Autor blog : Anca Mihaela Giurgiu

 

Scrie un comentariu

Din categoria pareri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s