Hulpavi de stiri…

Am mai subliniat cu alte ocazii ca suntem un popor care tine mortis sa redefineasca „stirile”.
Innebuniti dupa ratinguri, grafice si premii in lumea mass-media, jurnalisti, de orice soi, se calca in picioare cautand un eveniment mai demn de comentat.
Imbulzeala asta imi aduce aminte nu de masa leilor, de care nu se poate apropia nimeni, ci de ciosvartele aruncate sacalilor, bucurosi ca pot sa roada ceva, dupa oaspatul regesc.
E drept ca nu poti sa ai pretentia ca, in fiecare zi, la cate doua-trei buletine de stiri importante sa dezvalui cine stie ce noutati, dar de la pisica ce naste un pui de gaina la oameni care au vrut sa infiinteze discoteca in propria casa si aceasta s-a daramat, cred ca le-am trecut pe toate in revista.
Pentru cei care nu stiu cum functioneaza sistemul de stiri, in dorinta de a va proteja telecomanda de aruncarile voastre nervoase, va dezvalui ca totul se bazeaza pe comunicate de presa.
Asadar, practic, toata lumea transmite aceeasi stire. Importanta devine dictia si felul frazarii, ca sa ne impresioneze si sa ne lipim urechea de un singur post, avand senzatia ca ne dezvaluie mai multe amanunte.
Vanatorii de senzational sunt invitati sa citeasca fictiune, poate-si mai dezvolta si vocabularul, intre timp. Nu mai oferiti motive in plus stiristilor sa se calce in picioare la usi de tribunal, sali de judecata, inchisori sau resedinte diplomatice, concursuri de „miss parlament” si multe altele.
Stirea e stire cand te afecteaza pe tine: viata ta, casa, familia, patria.
Micile rabufniri cu tam-tam, prezentate in asa fel incat sa creeze panica, sa ofere senzatia publicului inocent (mai mult sau mai putin) ca fara aceste evenimente nu ar mai fi legal sa respire in tara asta, le pun la locul lor, intr-un sertar indepartat al mintii, unde sa nu indrazneasca sa ma mai deranjeze.
Imi place jurnalismul, apreciez zbaterea de zi cu zi a celor din domeniu, dar invazia de „stiri” fara consistenta ma lasa rece si ma face sa cred ca mai avem mult pana la adevarata performanta, apreciata si premiata, pe buna dreptate!

https://ancagiurgiu.wordpress.com Textele şi fotografiile de pe acest site pot fi preluate DOAR cu acordul expres al autorului şi cu precizarea OBLIGATORIE a sursei! Autor blog : Anca Mihaela Giurgiu

2 comentarii

Din categoria pareri

2 răspunsuri la „Hulpavi de stiri…

 1. Pana la urma tot noi, romanii, suntem marii vinovati pentru aparitia si supravietuirea acestui tip de „stiri”!
  PRO TV a avut acum cativa ani marea idee stupida de a lansa „Stirile de la ora 5”, care mai apoi, pentru ca au prins foarte bine la public, s-au mutat in toate jurnalele de stiri de la toate televiziunile!
  Imi cer scuze pentru exprimare, dar imi este pur si simplu scarba de aceste „stiri” si nu pot sa cred cum un intreg popor le urmareste cu asa mare atentie!
  Oare nu avem alte lucruri mai importante de facut?!
  Felicitari pentru articol, Anca!

 2. ned32news

  Buna! Cu ceva vreme in urma puneam si eu lupa pe subiectul in cauza. Te invit sa vezi cum am abordat situatia in articolul: „Sfantul Televizor si Prea-Necurata Stire” –> http://ned32news.wordpress.com/2012/10/02/sfantul-televizor-si-prea-necurata-stire/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s