Doar o piatra!

Am incercat sa evit subiectul Rosia Montana pana acum, iar daca va scriu despre asta, poate ca vi se va parea o copilarie, dar risc.
Sunt interese imense in zona, care zdrobesc adevarul in mii de bucatele, facandu-l neinteligibil.
Sa va spun si eu ca nu inteleg de ce ne vindem si nu asteptam tehnologii mai performante, care sa nu se traduca in stergerea unor munti de pe harta si inlocuirea lor cu minunate bazine de cianuri?
Aurul e acolo de mii de ani. In urma cu 30 de ani urmaream, mirati, primele imagini televizate,alb-negru, cu „purici”, vai de ele! Acum avem televizoare Smart si 3D si nu ne oprim aici. Oare cat timp va trece pana vom inventa noi modalitati de a extrage minereul pretios, fara sa omoram o lume?
Este trist faptul ca doar acum descoperim Rosia Montana, eu imi fac „mea culpa”, dar tu?
Aseara, urmarind o dezbatere inflacarata, recunosc, am ramas fara grai.
M-a cuprins o tristete profunda, gandindu-ma ca avem oameni trecuti prin scoli inalte, dar care si-au inchis nu sufletul, ci mintea. Un distins domn acoperea intreaga conversatie, atacand un monument natural din Rosia Montana. Este vorba de Piatra Despicata.
Piatra despicata
Recunosc ca, poate nu e un monument impresionant ca marime, dar cu siguranta, pentru locul in care se afla, reprezinta ceva. Sa afirmi ca ” e doar o piatra, un bolovan” e jignitor!
La fel la Sovata este Muntele de Sare, care nu e mai mare decat un delusor, sau in Moldova, Cheile Butestilor,formatiune calcaroasa din schelete de corali, tot un „deal”, sau o „stanca”.
„Piatra despicata” este un monument al naturii. Nu e un tablou, nu e o sculptura, e natura! Cat de limitat trebuie sa fii, sa spui ca se poate muta dintr-un loc in altul si sa fie acelasi lucru?
Bucuria de a se auzi pe sine perorand, cu fraze elegante si alambicate, mi s-a tradus intr-o personalitate duplicitara. Acest personaj s-a anulat singur in ochii mei si ai altora, care au avut rabdarea de a-l asculta si care i-au oferit posibilitatea de a-si revizui punctul de vedere.
Ranjetul sau satisfacut, de la finalul emisiunii, mi-a aratat ca nu scolile „inalte” sunt vinovate de existenta unor astfel de oameni, pentru ca, uneori, destept inseamna doar treaz.

https://ancagiurgiu.wordpress.com Textele şi fotografiile de pe acest site pot fi preluate DOAR cu acordul expres al autorului şi cu precizarea OBLIGATORIE a sursei! Autor blog : Anca Mihaela Giurgiu

Scrie un comentariu

Din categoria Din inima, n-ai!, pareri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s